2 юни - Ден на Ботев и загиналите за свободата на България

Помощ и подкрепа извън виртуалният свят

Модератор: Форум Модератор

2 юни - Ден на Ботев и загиналите за свободата на България

Мнениеот doktor_haus » Съб Юни 01, 2013 11:25 pm

Днес е 2 юни - Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Този ден се отбелязва за пръв път през 1884 година във Враца и Пловдив. По традиция, на този ден се организира всенародно поклонение на връх Околичица във врачанския балкан - лобното място на великия поет и революционер Христо Ботев.


Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 година в град Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и съпругата му Иванка. Първоначално младежът учи в Карлово, по-късно се връща в Калофер и продължава учението си под ръководството на баща си. След завършването на Калоферското училище , Христо Ботев заминава да учи като частен ученик в Русия, във Втора Одеска гимназия. Той не завършва гимназията, но работи известно време като учител в бесарабско село.


През 1867 година Ботев се завръща в Калофер и започва да проповядва за бунт срещу чорбаджии и турци. По-късно той живее в Румъния , работи в Браила, мести се от град на град, а известно време живее и заедно с Левски. През 1872 година Ботев е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор. По-късно е освободен благодарение на застъпничеството на Левски и Каравелов.

През май 1876 г., когато чува за Априлското въстание, Ботев организира чета и става неин войвода. От Гюргево се качва с четата си на австрийския кораб "Радецки" и на 29 май заставя капитана да спре на българския бряг. На 2 юни е последният тежък бой на четата , а привечер куршум пронизва Ботев.


Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва официално от 1901 година, когато на връх Вола присъстват и живи Ботеви четници. На връх Околчица през 1938 година е издигнат 35-метров паметник с опълченски кръст, който увековечава подвига на Ботев и четата му, а в падината Йолковица на естествена канара е издълбан надпис, който бележи точно лобното място на поета-революционер.


Всяка година, на 2 юни - Денят на всенародна почит, точно в 12 часа, сирените в цялата страна в продължение на три минути оповестяват отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.


Да ги почетем и днес - 2 юни 2013 година, а когато сведем глава в знак на преклонение, да се замислим за каква БЪЛГАРИЯ дадоха живота си тези герои!Изображение


Изображение
Изображение
Rating: 6.1%
 
Аватар
doktor_haus
Ст.Лейтенант
Ст.Лейтенант
 
Мнения: 740
Регистриран на: Чет Фев 09, 2012 4:10 pm
Has thanked: 24 times
Have thanks: 92 times
Национални знамена:
Bulgaria
Какъв си ти?: Софиянец

Назад към Интересно и ПолезноWho is online

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта